Kaikki tekeminen on hyvästä

Koiraharrastuksen kurjin puoli on ehdottomasti harrastuslajien välinen kuilu ja ihmisten kyräily, vaikka itseasiassa molemmista osapuolista tuntuu aivan samalta - kummatkin ajattelevat toistensa vähättelevän toisen harrastusvalintoja ja omien harrastuksiensa määrittelevän hyvän koiran.

On kuitenkin varmasti ihan jokaisen koiraharrastajan mielestä aivan se ja sama mitä sen koiran kanssa tehdään, kunhan tehdään! Right?

Henkilökohtaisesti pidän koiranäyttelyiden helppoudesta ja estetiikasta. Pidän lenkkeilystä, sillä se on koirieni fyysistä valmistautumista näyttelyihin - hyvän lihaskunnon omaava koira liikkuu ja kantaa itsensä paremmin. Unelma tilanteessa löytäisin kuitenkin myös motivaation ja ajan treenata tokoa, agilitya tai ottaa hyötykäyttöön pakkasessa möllöttävän hirven jalan. Elämässä on kuitenkin tehtävä valintoja ajankäytön suhteen, koska arjestani ison osan syö palkkatyö ja yhdistystoiminta (luen tämän myös yhdeksi harrastukseksi) haluan käyttää vapaa-aikani liikkumalla luonnossa. Joku toinen tekee taas toisen valinnan ja hän on siihen oikeutettu, me kaikki olemme.

Millä harrastajat saisi kohtaamaan toisensa sulassa sovussa? Ilman, että kumpikaan osapuoli tuntisi olonsa vähätellyksi tai huonoksi koiran omistajaksi.

Potentiaali

Kasvattajat vastaavat jalostusvalinnoillaan kysyntään. Jokaisen kasvattajan tulisi kuitenkin kunnioittaa rotumääritelmää näillä valinnoilla. Rotua ei tule kasvattaa harrastusten sanelemaan suuntaan - ei minkään harrastelajin! Ei pyrkiä medi-kokoisiin agilitykoiriin tai överikulmautuneisiin näyttelyiden turkkihirmuihin.

Kasvattajat tekevät erilaisilla kriteereillään yhdistelmiä, joissa pääasiassa yhteinen tavoite on kaikilla rodunomaiset terveet koirat. Jokaisella on oma näkemyksensä sille mikä on rodunomainen ulkomuoto ja luonne. Terveys on kaikille yhteinen tärkeä asia, mutta siinäkin kasvattajilla on erilaisia asioita mitä he painottavat - mikä kenenkin henkilökohtaisten kokemusten perusteella tuntuu tärkeimmältä. Jotain mitä ei ehkä halua kenenkään muun kokevan koiransa kanssa.

Pentuja myydessään kasvattajan tulee muistaa aina myyvänsä esineeksi rinnastettavaa materiaalia. Kuluttajasuojalaki suojelee asiakasta eli pennun ostajaa ja mikäli kasvattaja mainostaa kovasti myyvänsä tiettyyn käyttötarkoitukseen soveltuvaa materiaalia eikä pennusta sellaista loppupeleissä tule voidaan olla ikävien asioiden äärellä.

Kuluttajasuojalaki sanoo markkinoinnista näin: "Markkinoinnissa tai asiakassuhteessa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, jos tiedot ovat omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt."

Mitkään valtakunnan tulokset eivät vanhemmilta periydy jälkeläisille. Schapendoes on yleisesti ottaen potentiaalinen lajiin kuin lajiin, koiran omistajan työmotivaatio ja kyvyt näyttelevät suurinta osaa siitä mitä koirasta loppupeleissä tulee, erityisesti käyttölajeissa. 

Edit. huom. Koskee yhtälailla koirien terveysasioita, niistä kertomista tai kertomatta jättämistä.

Kruununa kakun päällä yhdistystoiminta

Tämä on henkilökohtainen purnaus koskien jäsenlehteä.

Syyslehden ilmestyttyä tällä viikolla tuli taas tapansa mukaan kaikkea pientä korjattavaa ilmi. Asia ok, no bad feelings. MUTTA. Eikö lehdessä ole riittävän montaa kertaa mainittu materiaalin toimittamisesta, kuten tuloksista? Mikäli joku tulos puuttuu kurkkaa ensin kopiot omista lähteneistä sähköposteistasi, että oletko sellaisia edes toimittanut? Tähän asti olemme aktiivisesti pyrkineet päätoimittajan kanssa kursia kasaan tuloksia kuvineen. Ja tästä eteenpäin, mutinaan kyllästyneenä, julkaisemme ainoastaan meille toimitetut tulokset, että jos ne koskevat vain esim. näyttelyitä joissa minun koirani ovat esiintyneet niin.... voi voi... Tulosten julkaisu millään sosiaalisen median sivustolla ei ole sama kuin tulosten toimitus lehteen, jonka sähköposti on schapelehti@gmail.com. Ettäs tiedätte. Ja kuten on ohjeistettu; tulokset tulee julkaista koko tapahtuman osalta, esim kaikki ko. näyttelyn PU/PN-tulokset, yksittäisen koiran näyttelytuloksia ei julkaista. Agilityt, tokot yms. julkaistaan koirakohtaisesti.

Vai mitä jos lopetetaan tulosten julkaisu kokonaan, kaikista lajeista?

Eniten tässä nyppii se, että minut haluttiin taittamaan lehteä pari vuotta sitten, jotta jäsenistö saisi vastinetta jäsenmaksulleen. Nopeasti ne ihmiset unohtavat tyytyväisyytensä ja alkaa se nurina, joka suoraan sanottuna syö työmotivaatiotani tehdä yhtään mitään teidän eteenne. Minä kyllä keksin tälle lehdelle ja nettisivuille käytetylle ajalle myös muuta aktiviteettia. Tyytyväisyys on vaativa laji.

Ugh.