Iso paha hammas

Exåress Valentine Special tuomarin syynissä
Lauantainen Jyväskylän näyttely sai rodun ihmiset kohkaamaan löytyneistä hammaspuutoksista, jopa hieman asiattomaan sävyyn arvioiden kasvattajatuomarimme ammattipätevyyttä.

Hammaspuutokset eivät kuitenkaan ole rodussamme uusi juttu, vuosikirjoja lukiessa löytyy kevyesti reilun 150 koiran lista, joilta puuttuu useimmiten 1-2 hammasta, jotka ovat pääasiassa P1 ja P2 hampaita. Koirilla voi myös olla siistissä rivissä tuplahampaita, eikä kukaan koskaan huomaa mitään. Yhtälailla voi olla niin, ettei maitohammas ole koskaan irronnutkaan ja se irtoaa mahdollisesti myöhemmällä aikuisiällä, ilman että sen alta koskaan tulee mitään uutta hammasta kasvamaankaan.

Ei kukaan koskaan aikaisemminkaan

Hämmästys oli suuri kun ei kukaan tuomari koskaan aikaisemmin ollut asiasta sanonut. Voi hyvin johtua siitä ettei rotumääritelmässämme ole sanottu muuta kuin, että purennan tulee olla normaalisti kehittynyt leikkaava purenta. Rotumääritelmän tulkinnassa tarkennetaan, että sanalla normaali tarkoitetaan täyttä hampaistoa. Näyttelytuomarit kuitenkin lukevat rotumääritelmäämme, eikä useimmille heistä ole edes tietoa tulkinnan esittämästä tarkennuksesta tai osa katsoo vain asian sormien läpi mainitsematta asiaa arvostelussa. Rodun kehityksen alkuaikoina ei paljoa muuhun kiinnitetty huomiota, kuin rotutyypin ulkomuodolliseen yhtenäistämiseen, hampaat oli mitä oli ja se näkyy edelleen.

Ajankohtainen teema

Uskallan väittää, että hammaspuutokset ovat tuomarin mielestä ajankohtainen huoli rodussamme, sillä edellisellä kerralla vuonna 2005 hänen arvostellessaan Suomessa SSKY:n erikoisnäyttelyssä, syynäsi hän varpaiden lukumääriä. Tuohon aikaan oli ilmennyt varvasanomalia tapauksia.

Hammaspuutokset eivät ole leikin asia, mikäli hammas makaa puhkeamattomana ikenessä. Puhkeamattomat hampaat voivat aiheuttaa kystan eli nesterakkulan, joka tuhoaa leukaluuta ja ympäröiviä hampaita, altistaen leukaa jopa murtumille. Aiheesta voi lukea lisää Anidentin eläinlääkärin Helena Kuntsi-Vaattovaaran kirjoittamasta artikkelista, Puhkeamaton hammas ja sen aiheuttama leukaluukysta.

Käsisydämellä, kuka on oikeasti laskenut koiriensa hampaita ja tietää mitä siellä suussa on ja mitä ei? Henkilökohtaisesti tiedän ainoastaan sen mitä tuomarit ovat aikuisiällä sanoneet, ja että maitohampaiden vaihtumisen olen seurannut noin suunnilleen, ainakin vähintään kulmureiden osalta. Walmalla on tupla P4 toisella puolella, enkä edes muista oliko ylhäällä vai alhaalla. Jyväskylän tuomarin mukaan Antilla on täysi kalusto, mutta Roopesta ja Herthasta en osaa sanoa... tai siis ei pappakoiralla enää täysikalusto ole ja hammasrivit on aika vinksallaan, mutta noin niin kuin ruuhkavuosina ajateltuna. Ja vaikka nyt menisin Herthankin suuta tarkastelemaan, niin en välttämättä osaisi sanoa jos joku pysyvältä näyttävä hammas onkin maitohammas, joka seuraavaan näyttelyyn mennessä onkin irronnut.

Pääasiassa kuitenkaan terveet pysyvät hampaat eivät irtoile itsestään tai sitten voisi miettiä mitä vikaa koiran suussa noin muuten on. Kuulin myös mielenkiintoisesta tutkimuksesta jossa hammaspuutokset olisi yhdistetty muihin luusto-ongelmiin, kuten lonkkiin, kyynäriin, polviin, olkiin tms.


Koiran täysi hammaskalusto