Sulhasmies

SUOMEN MUOTOVALIO
Zwolle-Rolle van het Rollecaterdeel "Rolle"

Synt. 8.3.2007
Mustavalkoinen

Kasv. Ria & Henk Smit, Alankomaat
Om. Juhani Lehtioksa, Sastamala

Terveet silmät Lonkat C/B Kyynärpäät 0/0
Hyväksytty jalostukseen käytettäväksi Hollannin rotuyhdistyksessä
MH-luonnekuvattu hyväksytysti - Lue tarkemmin


Rolle 2v


Se siitä virallisesta osuudesta. Ajattelin esitellä tulevan pentueen isäkoiraa hieman tarkemmin, kuin vain virallisten tulosten ja kaavioiden verran. Vaikka toki aika pitkälle kaikki niihin perustuukin.

Neljä vuotta sitten, kun Paula keväällä 2007, toi vaihto-oppilaansa Rollen Hollannista olin lentokentällä vastaanottamassa tätä uutta tulokasta. Odotellessa tiirailin mistä se kassialma (Paulalla on aina triljoona kassia mukanaan..) oikein tulee, ja se mikä herätti ensimmäisenä huomioni oli reipas mustavalkoinen pikkupentu, joka tulla tömpsytti autolle ihan omin jaloin siinä ihmismassan vilinässä.


Ryhdikäs jo heti alusta asti.

Rolle vasta Suomeen saapuneena.


Rolle-poika kasvoi, kasvoi ja vielä vähän kasvoi... siitä tuli reipas 53cm korkea komea koirapoika. Suuresta koostaan huolimatta Rolle on mitä lempein kaveri kaikille. Se on pentujen puistosetä, joka jopa saattaa heittää selälleen kellimään pentulaatikkoon, niin että taaperot saavat kiipeillä päällään.

Rolle on syksyllä 2009 suorittanut hyväksytysti MH-luonnekuvauksen. Tietämättäni tulevista hyödyistä olin tuota Rollen kuvausta seuraamassa ja hyvillä mielin katsoin koiran palautumiskykyä ja luottoa omaan ihmiseensä. Rolle ottaa kontaktia itse testinohjaajaan ja lähtee mielellään tämän mukaan.. luottavainen kaveri. Leikkiä Rolle ei osaa, mutta johtunee siitä ettei heillä kotona leikitä leluilla koirien ja ihmisten välillä, tämä on "taito" joka useilla schapeilla sammuu jos sitä ei ylläpidä heti alusta lähtien.

Pelästyksistä (haalari ja räminälaite) radan aikana Rolle pääsi nopeasti yli, eikä ylitsevuotavan dramaattisesti paennut paikalta. Haalarille se uskaltautui omistajan seisoessa haalarin edessä, räminälaitteelle täytyi omistajan jo vähän rohkaista tulemaan.

Aaveet olivat jännät ja uhkan kohdatessa löytyi Rollesta miestä vähän puolustamaan. Vaikka heti, kun aaveet osoittautuivatkin vaarattomiksi otti Rolle-poika iloisesti itse kontaktia niihin.

Laukauksista Rolle häiriintyy, mutta niiden jälkeen se on välinpitämätön.


Juniori-Rolle.

Rolle leikittää Buffing M-pentuja kesällä 2007.Näytelmissä ei Rollen kovin montaa turhaa kertaa tarvinnut juosta, sillä Suomen sertit napsahti plakkariin helpohkosti. Onhan Rollella upea ja tasapanoisesti kehittynyt runko, sillä on kokoonsa nähden sopivasti kaikkea.. ainoastaan sitä kokoa tuli muutama senttimetri liikaa, mutta ei anneta sen haitata. Ainakin ensimmäisen pentueen näyttö on kaikki rotumääritelmän mukaisissa mitoissa, osa jopa pienemmästä päästä.

Toiveeni onkin, että Rolle toisi Walman kapeaan runkoon lisävoimaa sopivassa määrin. Tämän yhdistelmän tekoon painavimmat syyt oli luonne, sekä Rollen monimuotoisuustestissä saama harvinainen-leima. Siis Suomessa yli 50 rodun edustajaa on tähän mennessä testattu ja laboratorio on löytänyt rodusta 5 eri veri-perhettä, joista Rolle sekä poikansa ovat erittäin harvinaisia Suomen jalostusmarkkinoilla tässä rodussa. Rollen silmät ovat terveet jo useamman tarkastuksen perusteella, viimeisin muutama viikko takaperin. Kyynärpäät ovat terveet 0/0, joka on ehdoton vaatimus. Lonkat tulivat Kennelliitosta takaisin C/B tuloksella, mikä johtuu (asiasta soitettu) matalasta lonkkamaljasta. Ei siis muita muutoksia kuten nivelrikkoa, vain matala lonkkamalja, josta mm. ulkomuototuomari on todennut, että älkää niitä lonkkia pelätkö, vaan kyynäriä. Näin kevyellä ja liikkuvalla, lihaksikkaalla koiralla tuskin koskaan lonkkien kanssa tulee ongelmia, mikäli ei sitten nivelrikko iske vaivoiksi.

Tiedän yhdistelmän riskit, olen rodun monimuotoisuuden vuoksi valmis ne ottamaan ja vastuuni kantamaan. Mutta kuten monissa muissakin käytetyissä C-lonkkaisissa rotumme edustajissa ongelmat ovat tulleet ilmi vasta sukupolvi tai muutama sen jälkeen, että tulevaisuudessa sitten lonkkaseula tästä tiukemmaksi jalostuskseen valitsemilleni koirille. :)
Kerrassaan komea ilme.
Kuvissa Rolle 2-vuotiaana.